torsdag 29 oktober 2009

Svävar du i ovisshet?

Är du egen förtagare, gravid och precis i den fasen att du ska kontakta Försäkringskassan för att få din SGI beräknad? Då är du kanske just nu ganska förvirrad?!
Vi på Lica ska ge dig några tips om hur du på bästa sätt kan få tag på information.
1.Chatta med en handläggare från Försäkringskassan.

2.Ring Försäkringskassans kundcenter på telefon 0771- 524 524 och be om att bli uppringd av en handläggare som är specialicerad på SGI för företagare. Tyvärr kan man inte boka möte med en handläggare, men man kan kräva att få tala med någon på telefon.

3.Se gärna till att prata med mer än en handläggare för att se att du får liknande besked. Då det idag inte finns så tydliga riktlinjer för beräkning av SGI för företagare görs bedömningar i varje enskilt fall. Bedömingarna kan skilja sig mellan handläggarna och därför är det viktigt att försöka att få åtminstone två utlåtanden för att se att dessa överensstämmer.

3.Läs själv om hur bedömningen av SGI bör göras enligt Försäkringskassans egna vägledande direktiv.


Sist men inte minst vill vi på Lica påminna dig om att inte låta din eventuella frutration gå ut över handläggaren på Försäkringskassan. Det är inte handläggarens fel att systemet är krångligt. Känner du irritationen komma smygande är det bäst att ta ett djupt andetag och börja om. Att komma på kant med din handläggare kommer inte att underlätta ditt ärende och dessutom kommer det att göra dig på dåligt humör.
Bemöt däför problemet på bästa möjliga sätt: var saklig, håll humöret uppe och se till att vara väl påläst.

Lycka till!
// Lica

måndag 26 oktober 2009

Berättelsen om Shyness Interior

Anna Bilén är en kvinna som kom på sin briljanta affärsidé under tiden hon var mammaledig med sin dotter. Det finns säkerligen många mammor som under sin mammaledighet kommer på bra idéer, men det som skiljer Anna från mängden är att hon vågande satsa på sin idé. Vi på Lica bad Anna skriva några ord om sin resa. Hennes inspirerande berättelse följer nedan.

Jag har under de senaste åren gått med en dröm som har känts omöjlig att förverkliga men för två år sedan fick jag en dotter och blev då föräldraledig från mitt arbete som inköps- och marknadschef. Jag ägnade mycket tid åt att lyssna på radio och fick möjlighet att lyssna på när Annika Lantz intervjuade Maud Olofsson flera fredagar i P4’s eftermiddagsprogram Lantz i P4. Annika ifrågasatte kvinnors ojämnställdhet på arbetsmarknaden och som företagare och den sista gången avslutades med att Maud, garanterade att det nu skall avsättas resurser för att kvinnor ska våga vara företagare.

Efter programmet satt jag en lång stund och funderade, jag som hade burit på en dröm så länge om att starta eget företag men inte i min vildaste fantasi kunnat greppa hur jag skulle gå till väga. Jag bestämde mig för att nu ska jag söka reda på hur jag ska göra. Sagt och gjort, ett drygt år senare har jag sagt upp mig från mitt arbete och driver mitt eget bolag Shyness Interior AB. Detta överträffar allt jag någonsin hade kunnat ana. Tänk att jag efter alla år så snabbt har kommit igång.
Dagarna innan jag skulle säga upp mig var ångestfyllda, men sedan hoppade jag rakt ut i företagarlivet! Det är så fantastiskt engagerande att driva sitt eget företag och det känns på något sätt som att leva lite, lite mer på riktigt.

Mitt företag består av två delar, den ena delen är en konsultverksamhet inom mitt område textil och jag har en kund som har bokat min tillgängliga kapacitet. Den andra delen är att utveckla Shyness som är ett nytt svenskt varumärke för stilsäker design i hemmet. Bakom varumärket står jag, Anna Bilén som arbetat med trender och design för nationella och internationella varumärken de senaste 12 åren. Utmärkande i det egna formspråket är den tidlösa designen. Kollektionen utstrålar värme, sober elegans och detaljrikedom med textiler som är uppförda i handplockade material och kvalitéer.

Annas avslutande ord till er läsare lyder:
Ge inte upp, alla kan förverkliga sin dröm!


Vill du veta mer om Shyness och kolla in de stilrena kollektionerna Grace och Serenity? Gå då in på www.shyness.se.

//Lica

Berättelser från verkligheten

Förutom att arbeta för förbättrade villkor för företagare vill vi på Lica även inspirera och motivera fler till att våga leva ut sina drömmar. På bloggen kommer du som läsare därför att bjudas på inspierande berättelser från verkligheten från personer som vågat att ta steget och lyckats.

Surfa in på bloggen redan på onsdag och läs om hur det gick till när Anna Bilén grundade sitt företag Shyness Interior.
Trevlig läsning!

//Lica

söndag 25 oktober 2009

GP skriver om "Osäker föräldrapeng"

Vi på Lica kontaktade Göteborgs Posten för några veckor sedan för att be dem att uppmärksamma problemet med föräldrapeng för egenföretagare. GP nappade på tipset och i dagens tidning kan ni läsa ett stort reportage om frågan.

Missade du reportaget i tidningen? Kolla då in artiklarna Osäker föräldrapenning och Bättre regler på väg på GP:s hemsida.


//Lica

söndag 18 oktober 2009

Brev till Maud

Då vi på Lica passionerat arbetar för förbättrade villkor för företagare har vi skrivit brev till Näringsminister Maud Olofsson. Vi på Lica vill påvisa bristerna i dagens system och hoppas att detta kan bidra till att hålla frågan aktuell och att man från regeringshåll arbetar allt hårdare med att driva igenom de nya reformerna (som nämns i inlägget nedan).

Några rader från brevet till Maud kan ni läsa nedan:
....Vi hoppas att du Maud, som ett led i arbetet med att främja kvinnors företagande, ser frågan om kvinnligt företagande kombinerat med moderskap och familjeliv som nästa viktiga fråga att lyfta upp och arbeta med för att öka andelen kvinnliga företagare i Sverige. Vi vill starta och driva företag. Hjälp oss att förenkla och förtydliga reglerna för föräldraersättning för företagare.

Nu är det bara att invänta svar!
//Lica

På lika villkor?

Att få barn innebär att man till en början blir föräldraledig, i alla fall som mamma. I Sverige, jämfört med många andra länder, har vi generösa regler som gör att vi har möjlighet att vara hemma länge med våra små, i alla fall om vi innan vi får barn har en fast anställning. Som egen företagare är denna rättighet inte lika självklar och reglerna för beräkning av den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI:n), som ligger till grund för föräldrapenningen är många gånger otydliga. Detta är något som den nuvarande regeringen har tagit fasta på och 2009-09-18 kom en prememoria från Näringsdepartementet med förslag på reformer i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen samt arbetslöshetsförsäkringen. Syftet med reformerna är att förbättra tryggheten för företagare, skapa lika villkor för företagare som för anställda samt få fler att våga satsa på att starta företag. Regeringen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft senast 1 juli 2010.

Bristerna i dagens system innebär bland annat att det inte är fastställt hur långt ett företags uppbyggnadsskede får vara, detta bedöms idag utifrån varje enskilt fall. Det nya förslaget innebär att uppbyggnadsskedet beräknas till två år och att det finns ett utökat skydd för den egna företegaren under denna tid.

Företagare med högre inkomst än en anställd inom samma branch diskrimineras också idag då egna företgare inte får tjäna mer än en anställd. Denna regel föreslås tas bort i det nya förslaget.

Dagens regler innebär dessutom att egna företagare inte har möjlighet att få havandeskapspenning på grund av risker i arbetsmiljön. Detta är en något som en anställd kan få.

Företegare och anställda bidrar i lika hög grad till finansieringen av de sociala trygghetssystemen, nu är det dags att också se till att företagare och anställda har möjlighet att utnyttja dessa trygghetssystem på lika villkor.

Vi på Lica glädjer oss till det nya förslget och hoppas att de nya reglerna snart träder i kraft!

//Lica

tisdag 13 oktober 2009

En ny start

Välkommen till världen Ville!

Lille Ville föddes den 9 oktober 2009. Lica både startades samtidigt som Ville föddes, men också med anledning av hans födelse. Bloggen Lica villkor drivs att två entreprenörer från Göteborg, Lisa Flink och Camilla Oldberg, ägare till företaget Creo Hälsa.

På Lica villkor kommer ni läsare att kunna följa ämnen som är relaterade till kvinnor, familjeliv och entreprenörsskap, tre begrepp som är väldigt aktuella för oss på Lica.

På Lica villkor arbetar vi för att få till stånd en förändring och en förbättring av föräldraförsäkringen för egna företagare och på bloggen kommer vi att publicera information och inspiration som rör den frågan.

Lisa och Camilla är två utav regeringens ambassadörer för kvinnors företagande och som en del av det uppdraget vill vi driva frågan att inte bara hjälpa och inspirera fler att starta företag utan också att möjliggöra för fler att fortsätta driva företag den dag man vill skaffa familj. En uppgift som inte alltid är helt lätt!

Vi hoppas att kunna inspirera, motivera och informera.
Välkomna alla läsare!


//Lica