onsdag 30 december 2009

2010 – möjligheternas år!

Nu står 2010 för dörren och det är inte ovanligt att man funderar över vad som kommer att hända under det kommande året. Som vi skrivit om i ett tidigare blogginlägg så är det faktiskt du som bestämmer över var din karriär tar vägen. Låt 2010 bli det året då du kommer att ta ditt nästa steg inom företagarlivet.
För dig som går med företagstankar kan det innebära att
- Du har en idé som du skriver ner, sätter på pränt och börjar fundera kring. Rita en mind map och bena ut din idé
- Börjar undersöka möjlig målgrupp och eventuella konkurrenter
- Du registrerar enskild firma eller handelsbolag

För dig som kommit lite längre kan nästa steg vara att
- Våga ringa din drömkund
- Utveckla din tjänst/produkt ytterligare
- Ombilda till aktiebolag

Oavsett var du befinner dig (i startskedet, rutinerad företagare eller någonstans där emellan) så är det bra att då och då fundera över var företaget är på väg. Drar det åt det håll du tänkt? Har nya möjligheter dykt upp som styrt om vägen? Var vill du vara om ett år? Årsskiftet är en ypperlig tidpunkt för att reflektera över detta och på så sätt ta kommandot över framtiden.
Var befinner du dig i ditt företagande? Maila oss på licablogg@gmail.com eller kommentera här direkt på bloggen.

Låt oss se 2010 som möjligheternas år för oss småföretagare!
//Lica

måndag 28 december 2009

Mellandagstips!

Många tycker att det är besvärligt att ringa nya kunder och ursäkterna för att skjuta upp ett samtal är många. För alla vet ju att...
...man inte kan ringa kunder i semestertider.
...fredag eftermiddag ju alltid är en dålig tid att ringa, för då vill ju alla gå hem tidigt och har inte alls lust att prata jobb.
...ingen är tillgänglig en måndagsmorgon.
...alla äter lunch mellan kl tolv och ett och klockan tio och tre är det fika.

Eller?
Vi på Lica menar att det aldrig finns någon "fel" tid. Faktum är att fel tid ibland kan vara rätt. På fredagseftermiddagen är många kanske extra glada eftersom helgen stundar och därför inte alls omöjliga få ett möte med och under semstertider kanske de som är inne och jobbar har det lugnt och skönt och inte alls lika stressigt som annars.

Mellandagarna är ett typiskt exempel på vad många kallar "fel tidpunkt", men om det är fel eller ej vet du inte förrän du testat. Önska God Fortsättning, småprata om julhelgen som varit och kanske har du helt plötsligt ett spännande nytt projekt inom räckhåll.

Vänta inte på rätt tillfälle att ringa. Ring idag!

Lycka till

//Lica

onsdag 23 december 2009

En riktigt God och fridfull Jul...

...önskar vi på Lica-bloggen. Som egenföretagare har man ofta fullt upp och de flesta egenföretagare jobbar mer än 40 timmar per vecka, varje vecka. Därför är det extra viktigt att ta det lugnt ibland och julen skall vara en tid för vila och återhämtning. Vi hoppas därför att just Du får en skön jul, som i år även är vit och härlig på de flesta håll i landet.

Ta en promenad i snölandskapet, ät god mat, umgås med nära och kära och ladda batterierna inför den stundande våren.
Men först, God Jul!

//Lica

måndag 21 december 2009

Sälj sälj sälj

Företag måste sälja för att gå runt. Det är liksom en av företagandets grundstenar. Vi har en produkt/tjänst som vi tror på och vill att andra ska finna attraktiv (och vilja lägga pengar på). I Sverige kan det ibland kännas lite fult att vilja säja, men låt oss inse att det är så ett företag fungerar. Skäms inte för att sälja! Du har utvecklat en vara eller tjänst som du av hela ditt hjärta tror på och då vill du ju givetvis att andra ska tycka samma sak. Våga visa stolthet över din företagsidé!

Tycker du att det är svårt att sälja? Då kan detta vara bra att tänka en stund på varje gång du ska ringa ett kundsamtal eller gå på kundmöte. Varför är det jag erbjuder bra? Varför klarar min blivande kund sig inte utan den? Exakt vad är kundnyttan? När du besvarat frågorna och peppat dig själv så tar du luren och ringer samtalet, fullständigt övertygad om att din blivande kund inte kommer kunna tacka nej.

Vill du läsa mer om detta? Det finns en kvinna som har full koll på sälj. Kolla in säljtränaren Ulla-Lisa Thordéns blogg och hemsida.

//Lica

fredag 18 december 2009

Enmansföretagarna: Samhällets små hjältar

FöretagarFörbundet publicerade nyligen en rapport som beskriver enmansföretagarnas situation. Den mycket intressanta rapporten handlar om hur enmansföretagarna ser på sig själva och sin livs- och arbetssituation samt om enmansföretagarna och trygghetssystemen. Vi på Lica har tidigare skrivit om att företagare ofta diskrimineras genom att de betalar lika mycket skatt och avgifter som anställda, men de har inte samma möjlighet att utnyttja de trygghetssystem de betalar för i lika stor utsträckning som anställda.

Tidningen Driva eget belyser just detta i en artikel på sin hemsida. I artikeln kan man läsa att enmansföretagarna ofta är med i någon a-kassa, men att väldigt få är arbetslösa. Vidare kan man läsa att egenföretagarna sällan eller aldrig är sjuka trots att man betalar höga avgifter för sjukförsäkring.

I rapporten står även att: "Enmansföretagen är Sveriges vanligaste företag. De får det lokala samhället att fungera. De skapar jobb åt sig själva och åt sitt nätverk. De är livsviktiga för Sverige"

Vi på Lica tycker att det är dags att man förbättrar förutsättningarna för enmansföretagarna, samhällets små hjältar!

Vill du läsa den spännande rapporten i sin helhet? Klicka här

//Lica

onsdag 16 december 2009

Fördomar och förutfattade meningar

Idag skriver Licas egen Camilla om de fördomar och förutfattade meningar som hon möter när hon berättar att hon är egen företagare och nybliven mamma.

Hur ska det gå? frågade man mig när jag var gravid. Ja, lycka till (fnysning), var en annan kommentar. Vissa sa inte ens något, men jag kunde se att de inte tyckte att det lät som någon bra idé att jag faktiskt tänkte fortsätta att jobba under min mammaledighet. Blickarna sa, sätter du inte ditt barn först? Är du en sån där karriärsmänniska?

Ja, faktiskt är jag en person som sätter karriären högt, men min familj högre och jag tror (och vet numera) att det går att kombinera arbete med att vara mamma, och en bra mamma dessutom. Om jag hade haft en anställning och tvingats att ta mig till en arbetsplats hade kombinationen varit desto svårare, men att sätta på datorn och arbeta en timme eller två medan min lille son sover är inte mer kompicerat än det låter. Andra tittar på tv...

Som egen företagare är det dessutom svårt att inte jobba under sin mammaledighet eftersom man själv är företaget. Jobbar man inte själv så blir inget gjort, så många i min sits har faktiskt inget val än att faktiskt ägna lite tid åt sitt företag om man inte vill att det ska gå i graven. För mig känns det dock inte som något tvång utan som ett sätt att fortfarande ha lite kontakt med vuxenvärlden samtidigt som jag går hemma och pysslar och gosar med min son. En utomordentligt bra kombination tycker jag!


Är du också egen företagare och mamma? Har du också stött på fördomar? Hur klarar du av kombinationen?

Skriv till oss på Lica och berätta på licablogg@gmail.com.

//Lica

tisdag 15 december 2009

Dagens citat

En spännande tjej och framgångsrik entreprenör är Therese Albrchtson. Hon har nyligen släppt en bok som heter Våga, Vårda, Vinn. Boken handlar om att man kan välja att se möjligheter istället för hinder och hur man kan omvandla tanke till handling. Therese säger så här:
”Om jag går samma väg som alla andra får jag också samma resultat som alla andra…”

Viktiga ord att ta fasta på. Våga gå din egen väg, annars riskerar du att bli en dålig kopia!

//Lica

måndag 14 december 2009

Vilken är din önskeklapp?

Det finns många förslag på bordet just nu som gäller oss företagare. Vi på Lica har tidigare skrivit om några av de förändringar inom sjuk- arbets- och föräldraförsäkringen som kan bli aktuella, men det ligger även ute ett spännande förslag om att sänka kapitalkravet på nya aktiebolag från 100 000 kr till 50 000 kr. Beslut om det nya förslaget går igenom tas i början utav nästa år och vi på Lica håller tummarna på att kravet sänks.

Förslaget kan ses som särskilt gynnsamt för tjänsteföretagare, där kapitalbehovet inte alltid är så stort. Fördelen med att starta aktiebolag till skillnad från enskild firma alternativt handelsbolag är att företagets och den privata ekonomin hålls isär. Vi på Lica kommer att hålla er uppdaterade på om och när de nya reglerna börjar gälla.

Vad hoppas du att tomten kommer med i säcken?

//Lica

torsdag 10 december 2009

Nya Försäkringskassan

Har ni sett tv-reklamen om "Nya Försäkringskassan"? De senaste åren har Försäkringskassan med jämna mellanrum hamnat i blåsväder. Den senaste veckan har vi kunnat läsa rubriker såsom "Försäkringskassan tvingar cancersjuka att jobba". Även vi på Lica har ju uppmärksammat problem och driver delvis denna blogg för att få igenom förändringar i föräldraförsäkringen. Det är dock viktigt att ha i åtanke att Försäkringskassan får direktiv från regeringen om hur de ska arbeta och att vi som är missnöjda ibland bör gå högre upp för att lufta våra åsikter.

Så här skriver Försäkringskassan själva om de förändringar som nu genomförs:

Under de senaste två åren har vi på Försäkringskassan genomfört en stor omorganisation. Anledningarna var många till varför en förändring behövdes. Du som brukar vara i kontakt med oss – eller bara läser och hör om oss i media – har säkert märkt av dem. Det har varit svårt att nå oss på telefon, besluten har tagit alldeles för lång tid och utbetalningarna har ibland varit försenade.

Nu, efter en lång helrenovering börjar vi äntligen bli klara. Vi har en helt ny organisation som ger våra kunniga och engagerade medarbetare bättre förutsättningar att ge dig snabb och korrekt service. Självklart ska du få dina pengar i tid och svar på dina frågor. Oavsett om det är i telefon, på webben eller på något av våra kontor.

Än är vi inte riktigt färdiga och har du förslag, idéer eller synpunkter får du gärna dela med dig av dem till oss. Ju mer vi får höra dina tankar, desto bättre kan Nya Försäkringskassan bli.


Reglerna är kanske desamma, men nu ska förhoppningsvis kontakten med Försäkringskassan bli smidigare. Vi på Lica håller tummarna för att Nya Försäkringskassan kan hålla vad de lovar!

Läs gärna själv på Försäkringskassans hemsida om du vill veta mer.

//Lica

onsdag 9 december 2009

Strukturera mera!

God struktur är A och O för företagare. Med en god struktur i ditt arbete vet du vad gör och vart du är på väg. En god struktur skapar trygghet och du kan lättare fokusera på det som behöver göras just nu. Det handlar inte bara om att ha sina papper sorterade i fack, utan är en ordningsstrategi som sträcker sig från pappershögen till att-göra-listor till att strukturera upp sina kundmöten och säljsamtal.

Behöver du strukturera upp ditt arbete? Gör ett besök på struktören David Stiernholms hemsida. Där kan du läsa mer om ämnet samt anmäla dig till Davids kostnadsfria veckobrev och få ett strukturtips varje vecka som underlättar i ditt arbete, och även i det övriga livspusslet.

Ha en skön, strukturerad onsdag!
//Lica

tisdag 8 december 2009

Håll tungan rätt i juletid

Inför julen brukar det vara fullt upp. Man vill sy ihop säcken innan året tar slut, men det är också vanligt att man ska springa på diverse julbord. Om du bjuder kunder på julbord får du dra av 90 kr plus moms per gäst, men då måste det vara en representation som har samband med verksamheten. Vill du dock tacka din personal för det gångna året genom att bjuda ut dem kan detta betecknas som personalfest och då får du dra av 270 kr plus moms. Ett trevligt faktum som kanske alla inte vet.

Något annat som är bra att tänka på inför julen är eventuella julklappar till dina kunder. Något litet är alltid uppskattat, men det är viktigt att veta att en dyr julklapp kan räknas som muta. Över 400 kr bör en julklapp inte kosta om man vill vara på den säkra sidan. För oss småföretagare kan det dock vara mer rimligt att skicka ut julkort med ett litet tack för året som gått. En liten, men ack så uppskattad gest.

Vill du läsa mer om matnyttiga tips inför julen eller om andra bra tips som rör företagande så kolla in tidningen Driva-egets hemsida samt branchorganisationen Företagarna.

Ha det gott i julstöket och stressa inte för mycket!

//Lica

söndag 6 december 2009

Nytt bloggtips direkt från hjärtat

Vi på Lica dammsuger webben på jakt efter andra intressanta entreprenörsbloggar. De vi hittar publicerar vi med jämna mellanrum som tips här på Lica-bloggen. I veckan fick vi upp ögonen för Business in heart's blogg. Business in Heart erbjuder mötesplatser där du som företagare knyter du kontakter och skaffar ny kunskap som tar dig närmre dina personliga och professionella mål. På bloggen kan man läsa om spännande event och få matnyttiga tips och inspiration i sann entreprenörsanda.

//Lica

torsdag 3 december 2009

Ett steg i taget

Läsare, idag publicerar vi tredje och sista inlägget om företagandets hemligheter. Ulrika Bergenskrans, VD på Naturafemme AB, delar med sig av sina viktigaste insikter. Ulrika har tidigare skrivit om vikten av att se möjligheter samt att det ofta är de små sakerna som gör skillnad. I dagens inlägg skriver Ulrika om vikten av att ta ett steg i taget, eller som struktören David Stiernsholm skulle säga: ät inte mangon hel!

I mina inlägg om företagandets hemligheter har jag tidigare skrivit om två av mina tre viktigaste insikter. Den tredje insikten fick jag för ett och ett halvt år sedan. När mitt företag var på idéstadiet konsulterade jag med en god vän över en kopp kaffe. Min vän var då egenföretagare sedan ett par år tillbaka och jag minns att jag frågade henne: ”Är det komplicerat att driva eget? Det här med skatt och bokföring? Och lagar och regler?” Hon svarade att det inte alls var svårt. Det var ganska lätt och man kunde alltid lyfta luren och fråga någon det man inte visste.

Samma dag registrerade jag mitt bolag. För att vara ärlig så har det inte varit lätt alla gånger. Ett och ett halvt år senare blir jag nästan matt när jag tänkter på allt som jag tagit mig igenom. Skattereglerna VAR krångliga och än idag ringer jag Skatteverket med jämna mellanrum för att fråga om lagar som upplevs oklara eller avdrag som jag inte vet om det gäller mig.

En av Licas grundare, Camilla, liknade företagandet med att vara förälder. Att man ser sitt barn växa och gro från frö till individ med den omsorg och tid man ger det. Och precis så känns det. Jag tror inte många mammor och pappor hävdar att föräldraskap är lätt och problemfritt, men det gäller att ta ett steg i sänder och på vägen ta reda på det som behövs. Du skall veta vad du förväntar dig och vad du vill med din idé och resten handlar om att ta ett litet steg i taget med målet i sikte.

Jag avslutar med min vän Anna Biléns fenomenala illustration om entreprenörskapets resa. I det korta loppet ser man det ofta i svart och vitt. Det går bra eller dåligt. Men i det långa loppet har det handlat om en långsam trend uppåt där varje problem hjälpt mig ytterligare en bit åt rätt håll.

Lycka till med ditt företagande!
Ulrika Bergenkrans, Naturafemme AB


Tack för dina kloka ord Ulrika. Kom gärna och gästspela hos oss snart igen!

//Lica

onsdag 2 december 2009

Bestäm ditt eget öde

Vi på Lica har ett visdomsord som vi gärna delar med oss av.
Life is not about finding yourself, it's about creating yourself.
För oss innebär detta att vi själva ansvarar för våra liv och våra drömmar, vi kan inte sitta och vänta på att möjligheter och erbjudanden ska släppas ner framför våra fötter. Vi måste själva bestämma var vi har vårt fokus och hur vi tar oss dit.

Går du också och funderar på vad du ska bli "när du blir stor"? Fundera istället på vad du vill bli och vilket det första steget är för att komma dit.
Lycka till!!

//Lica.

tisdag 1 december 2009

Bloggtips Entreprenörsblogg

Det finns många roliga och intressanta bloggar som skriver om ämnet entreprenörskap, Esbribloggen är en utav dessa som vi på Lica har upptäckt.

Känner du till några andra intressanta bloggar? Skriv till oss på Lica vilka bloggar du brukar läsa så kan vi publicera en 10-topplista!

//Lica