torsdag 28 januari 2010

Pinka ditt revir...

... så skriver man på PRV om patent- och varumärkesskydd. Och det är faktiskt viktigt att skydda sitt namn eller sin uppfinning, för om du har kommit på något bra vill du ju inte att någon annan ska få skörda frukten av det. Ett sätt att skydda sig är att söka patent- eller varumärkesskydd på PRV.Ibland är processen till ensamrätt lång, men målet är värt vägen dit, så skydda det som är ditt och börja pinka in ditt revir redan idag. Imorgon kan någon annan ha hunnit före.

//Lica

måndag 25 januari 2010

Man måste inte följa den normala gången

Vad är steg ett till att starta företag? Vi har tidigare skrivit om att man bör ha en idé som man tror på, och vanligen så går det till på det sättet. Men! Man måste inte följa normen, den vanliga ”normala” gången. Oftast blir det bäst resultat om man gör på sitt eget sätt, på det vis som känns bäst för en själv. Sen är det alltid en bra egenskap att vara lyhörd och öppen för tips, men i slutändan är det du som väljer väg och som bestämmer hur du vill börja. Detta gäller även om du redan har startat och funderar över hur du ska gå vidare. Det är jättebra att få tips och söka hjälp och råd, men låt inte din egen vilja och magkänsla ge vika för andras åsikter och experttips utan att först känna efter vad som känns rätt.

Lena Jonsson Näslund, grundaren till smyckesföretaget Snö of Sweden , påbörjade sin resa ”baklänges” och lyckades hur bra som helst. Hon hade ett varumärke, men ingen produkt. På e24 kvinna berättar hon att ”Jag hade läst klart marknadskommunikation på RMI Berghs i Stockholm och registrerade varumärket Snö of Sweden. Men jag hade egentligen ingen aning om vad jag skulle göra”. Något som uppenbarligen löste sig på vägen då hon i förra veckan utsågs till Årets Företagerska i Beautiful Business Award. Har du ett sanslöst bra varumärke, så kan det med andra ord också vara en start!

Jonsson Näslund har också ett tips till andra företagare som vi på Lica skriver under på:
”Jag kan tycka att många har en drivkraft och vilja att starta eget, men är hämmade av byråkrati, skatter moms och krångel. Men det finns extremt mycket bra hjälp att få. Jag insåg att jag inte var så bra på bokföring och tog mina kvitton i en Icakasse och gick till en liten revisionsbyrå och fick extremt bra hjälp. Man ska inte vara rädd”.

Med de orden hoppas vi på Lica att du som går i tankar om eget företag tar ditt första steg idag! Och du som redan är igång, klappa dig på axeln och ta ett steg till.

//Lica.

söndag 24 januari 2010

Dagens sanning

Något som vi har lärt oss som företagare är att "saker tar alltid längre tid än man tror", men när man väl är i mål har man ofta kommit längre än man vågat hoppas på.
So keep the faith och jobba på!

//Lica

onsdag 20 januari 2010

Skapa win-win

Som småföretagre är det ofta svårt att få ekonomin att gå ihop och tiden att räcka till. Inom många utbildningar är det samtidigt svårt att hitta praktikplats. Har du någonsin tänkt på möjligheten att ta in en student för att hjälpa dig med att skriva affärsplan, hjälpa dig med bokföringen, genomföra en marknadsundersökning, skapa en ny hemsida med mera?

Du får möjlighet att genomföra det du tidigare inte haft tid att göra själv eller haft pengar till att anlita någon att göra. Samtidigt hjälper du en student att få arbetslivserfarenhet och möjlighet att jobba med äkta "case" och som student finns det väl inget mer givande? Både du och studenten tjänar på samarbetet. Ett riktigt bra exempel på win-win! Behöver du hjälp med något? Googla på utbildningar nära dig och kontakta skolan. Praktikplatser brukar enligt vår erfarenhet alltid välkomnas.

//Lica

måndag 18 januari 2010

Tävla med din affärsidé

Har du en riktigt bra idé? Är du en tävlingsmänniska? Vet du att du kan tävla med din affärsidé? Idag finns det flera stora tävlingar att välja mellan. Beautiful Business Award är en nationell tävling för kvinnliga företagare som har sin riksfinal imorgon. Venture cup är en annan stor nationell tävling. Att vara med och tävla kan förutom spänningsmomentet ha många fördelar. Du kan få handledning och feedback på din affärsidé, du kan få uppmärksamhet och möjlighet att synas, du får gå på trevliga mingelfester och prisutdelningar och du kan vinna en hel del pengar. Inte så illa eller hur? Missade du att vara med och tävla 2009? Håll ögonen öppna så att du inte missar när årets tävlingar drar igång.

Lycka till och våga prova!

//Lica

torsdag 14 januari 2010

Passion för affärer

Kan man få för mycket inspiration? Nej, vi tror inte det. Tidningen Passion for Business fokuserar på entreprenörskap, jämställdhet och karriär med inslag av mode och livsstil. Tidningen drivs av Anna Carrfors Bråkenhielm som tog Expedition: Robinson till Sverige 1997.

hemsidan beskriver man tidningen innehållandes olika avdelningar:
Startup: Trender och tendenser i tiden.
Cover: Omslagsintervju.
Work: Ta dig framåt, uppåt och bli smartare i karriären.
Business: Pengar, affärer och framgångsrikt företagande.
Topman: Porträtt av en framgångsrik man i näringslivet/offentlig sektor som ger sin syn på jämställdhet och råd till kvinnor som vill göra karriär.
Fashion: Mode, accessoarer och sköna stiltips.
Balans: Reflektioner, relationer och prioritera din dyrbara tid.
Wellness: Kropp, hälsa och vinnande skönhetstips.
Passion: Smarta prylar, livsnjutning och annan vardagslyx.

Om du blir sugen att införskaffa ett exemplar så finns den där du vanligen köper magasin.
//Lica.

tisdag 12 januari 2010

Vill du bli ambassadör?

Vi på Lica är sedan 2007 utsedda till regeringens ambassadörer för kvinnors företagande. Ett ärofyllt och roligt uppdrag som går ut på att vi åtar oss att 4 gånger om året kostnadsfritt föreläsa om hur det är att vara företagare för att inspirera fler att våga ta steget. Just nu söker Tillväxtverket nya ambassadörer för 2010. Är du intresserad? Tryck här.

//Lica

måndag 11 januari 2010

Verksamt.se

Går du i starta eget-tankar? Tycker du att det är svårt att veta vem man måste kontakta och i vilken ände man ska börja?
Nu finns en ny hemsida, verksamt.se. Hemsidan har utvecklats utav Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket i syfte att underlätta och samla viktig information från flera myndigheter på ett och samma ställe. Fiffigt, inte sant?

//Lica

torsdag 7 januari 2010

Nätverka dig framgångsrik

"Att nätverka" är något som det talas mycket om i alla sammanhang och personliga kontakter är ofta guld värda. Det finns flera olika sätt att nätverka. Man kan delta på event såsom speeddating, åka på kurser och konferenser, hålla sig öppen för nya kontakter i det vardagliga livet eller söka nya kontakter över nätet. Driftig.nu är Sveriges största affärsnätverk för kvinnor som har eller vill starta eget företag. "Här träffas människor med driv och ambitioner för att göra affärer med varandra, utbyta erfarenheter och marknadsföra sina företag", skriver man på Driftigs hemsida.

Medelemsskapet är gratis. Surfa in på Driftig.nu och börja nätverka redan idag!

//Lica

måndag 4 januari 2010

Entreprenörer jobbar jämt...

...eller? Det är i alla fall en vanlig uppfattning hos såväl entreprenörer själva som hos många andra. Det är sant att man som entreprenör ofta måste vara lite mer flexibel och under perioder arbeta mer än 40 timmar per vecka, men däremot är det inte rimligt att tro att man alltid ska kunna ha den arbetsbelastningen. Vem vill bli entreprenör om det innebär att man måste jobba dygnet runt? Gustaf Oscarsson, grundaren till siten Nytt företag skriver ett intressant inlägg om just detta på sin blogg. I inlägget skriver han träffande om hur det ligger prestige i att arbeta flest timmar, men avslutar med att skriva följande mycket kloka rader "I min värld är det precis tvärtom: Den som behöver minst tid för att lyckas borde väl rimligtvis vara bäst?"

Vi på Lica håller med. Om du vill ha kvar glädjen i ditt företagande, om du vill behålla din hälsa och om du faktiskt har en idé värd att satsa på, då kommer du lyckas även om du bara jobbar 40 timmar i veckan!

//Lica

söndag 3 januari 2010

Steal with pride

Under min tid som företagare har jag stött på flera bra begrepp som jag har tagit med mig i mitt arbete. Steal with pride är ett sådant. Som företagare måste du vara uppmärksam på hur dina konkurrenter arbetar, men det är också viktigt med en regebunden allmän omvärldanalys. I sitt synande av omgivningen stöter man ofta på godbitar och framgångshistorier. Steal with pride handlar om att hitta dessa godbitar, att analysera vad andra gör bra, att ta vara på det och göra om det till sitt eget. Det handlar inte om att rakt av stjäla från konkurrenterna, då blir det bara stöld. För att kunna göra det with pride måste du ha kreativitet och fantasi för att kunna ta ut en del ur en helhet och sätta in den biten i ett helt nytt puzzel.

Ofta finns dessa bra idéer dessutom inte hos dina konkurrenter utan det kan snarare vara mycket mer lärorikt att studera företag i helt andra branscher än du själv befinner dig i.

Och om vi tänker efter så är det faktiskt så det fungerar med det mesta. Ingen kan uppfinna hjulet på nytt, men många saker rullar. Så ut och leta, kanske hittar du något du kan sno - med rent samvete förstås!

//Lica