söndag 18 oktober 2009

På lika villkor?

Att få barn innebär att man till en början blir föräldraledig, i alla fall som mamma. I Sverige, jämfört med många andra länder, har vi generösa regler som gör att vi har möjlighet att vara hemma länge med våra små, i alla fall om vi innan vi får barn har en fast anställning. Som egen företagare är denna rättighet inte lika självklar och reglerna för beräkning av den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI:n), som ligger till grund för föräldrapenningen är många gånger otydliga. Detta är något som den nuvarande regeringen har tagit fasta på och 2009-09-18 kom en prememoria från Näringsdepartementet med förslag på reformer i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen samt arbetslöshetsförsäkringen. Syftet med reformerna är att förbättra tryggheten för företagare, skapa lika villkor för företagare som för anställda samt få fler att våga satsa på att starta företag. Regeringen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft senast 1 juli 2010.

Bristerna i dagens system innebär bland annat att det inte är fastställt hur långt ett företags uppbyggnadsskede får vara, detta bedöms idag utifrån varje enskilt fall. Det nya förslaget innebär att uppbyggnadsskedet beräknas till två år och att det finns ett utökat skydd för den egna företegaren under denna tid.

Företagare med högre inkomst än en anställd inom samma branch diskrimineras också idag då egna företgare inte får tjäna mer än en anställd. Denna regel föreslås tas bort i det nya förslaget.

Dagens regler innebär dessutom att egna företagare inte har möjlighet att få havandeskapspenning på grund av risker i arbetsmiljön. Detta är en något som en anställd kan få.

Företegare och anställda bidrar i lika hög grad till finansieringen av de sociala trygghetssystemen, nu är det dags att också se till att företagare och anställda har möjlighet att utnyttja dessa trygghetssystem på lika villkor.

Vi på Lica glädjer oss till det nya förslget och hoppas att de nya reglerna snart träder i kraft!

//Lica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar