torsdag 29 oktober 2009

Svävar du i ovisshet?

Är du egen förtagare, gravid och precis i den fasen att du ska kontakta Försäkringskassan för att få din SGI beräknad? Då är du kanske just nu ganska förvirrad?!
Vi på Lica ska ge dig några tips om hur du på bästa sätt kan få tag på information.
1.Chatta med en handläggare från Försäkringskassan.

2.Ring Försäkringskassans kundcenter på telefon 0771- 524 524 och be om att bli uppringd av en handläggare som är specialicerad på SGI för företagare. Tyvärr kan man inte boka möte med en handläggare, men man kan kräva att få tala med någon på telefon.

3.Se gärna till att prata med mer än en handläggare för att se att du får liknande besked. Då det idag inte finns så tydliga riktlinjer för beräkning av SGI för företagare görs bedömningar i varje enskilt fall. Bedömingarna kan skilja sig mellan handläggarna och därför är det viktigt att försöka att få åtminstone två utlåtanden för att se att dessa överensstämmer.

3.Läs själv om hur bedömningen av SGI bör göras enligt Försäkringskassans egna vägledande direktiv.


Sist men inte minst vill vi på Lica påminna dig om att inte låta din eventuella frutration gå ut över handläggaren på Försäkringskassan. Det är inte handläggarens fel att systemet är krångligt. Känner du irritationen komma smygande är det bäst att ta ett djupt andetag och börja om. Att komma på kant med din handläggare kommer inte att underlätta ditt ärende och dessutom kommer det att göra dig på dåligt humör.
Bemöt däför problemet på bästa möjliga sätt: var saklig, håll humöret uppe och se till att vara väl påläst.

Lycka till!
// Lica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar